Woonwijkvrijwilligers informeren de nieuwe huurders over hun rechten en plichten bij het wonen. Ook helpen zij bij het vinden van de weg in de buurt en bieden ondersteuning bij het juist gebruik van de nieuwe woning. De vrijwilligers werken nauw samen met beheerders van corporaties.

De samenwerking tussen woningcorporaties en Vluchtelingenwerk is niet nieuw. In de afgelopen drie jaar werkten Ymere, Eigen Haard en de Alliantie al gewerkt met woonwijkvrijwilligers en met succes. De Key, Rochdale en Stadgenoot doen sinds kort ook mee.

Sneller ’thuis’

Hoe eerder mensen op de hoogte zijn van hoe zaken werken in de Nederlandse samenleving, hoe sneller de inburgering gaat en de mensen het gevoel hebben hier ‘thuis’ te zijn. De woningcorporaties bekostigen de coördinatie en professionele ondersteuning van het project. Hierbij zullen uiteindelijk in totaal 70 vrijwilligers betrokken zijn die aangestuurd worden door de stichting Vluchtelingenwerk. Ook de gemeente Amsterdam neemt een deel van de kosten op zich.

VLUCHTELINGENVRIJWILLIGER2

Introductie in de buurt

Vanaf het moment van de sleuteloverdracht voor een huurwoning, krijgt een erkende vluchteling tijdelijk een vrijwilliger toegewezen. Die helpt hem of haar bij het begrijpen van alles wat er komt kijken bij het huren van een woning. Ze geven voorlichting over wat bijvoorbeeld van hen wordt verwacht als huurder, zoals samen het trappenhuis schoon houden en afval op de juiste manier en op het juiste moment aanbieden. Samen met de wijkbeheerder van de corporatie worden de nieuwe huurders geïntroduceerd in de buurt en bij de buren.

Thuis in de buurt

Het project zal een netwerk van zo’n 70 vrijwilligers omvatten die zelf goed thuis zijn in de buurten en weten waar je goed en betaalbaar eten kunt kopen, deelnemen aan buurtactiviteiten en andere handige informatie. Ook worden de nieuwe huurders aangemoedigd en geholpen om werk te zoeken, betaald of vrijwillig, of een opleiding. Een aantal vrijwilligers zal zich ook specialiseren in klussen aan huis. De nieuwe huurders hebben bijvoorbeeld vaak geen gereedschap en niet altijd kennis over hoe bijvoorbeeld de centrale verwarming werkt.

 

Deel dit artikel: