Werken, wonen en leven komen samen
Op dit moment zijn er 2775 woningen in Zuidas en de komende jaren komen er zo’n 5500 woningen bij en nieuwe voorzieningen, zoals een conservatorium, een museum voor moderne kunst en de OBA Next. Stepstone is onderdeel van deze ontwikkeling. Wethouder Marieke van Doorninck (Zuidas, waarnemend): “Zuidas kent iedereen als een kantorenlocatie voor bedrijven en banken, maar inmiddels is het gebied veel meer dan dat: een levendige wijk waar naast gewerkt, ook gewoond en gerecreëerd wordt. In Zuidas werd nog nooit eerder zo’n groot aantal sociale woningen gebouwd. Dit is een hele mooie ontwikkeling voor jongeren, maar ook voor het behouden van de diversiteit in Amsterdam.”

 

Betaalbaar wonen in Zuidas
De slanke, duurzame woontoren van 80 meter hoog is ontworpen door LEVS Architecten en wordt gebouwd door Vorm Bouw. Het gebouw bestaat straks uit veel glas omkaderd door prefab betonnen gevels in de kleuren grijs en groen. De woningen zijn maisonnettes, studio’s en tweekamerwoningen, hebben een grootte van 20 tot 55m2 en eigen balkons. In het gebouw komt een fietsen- en scooterstalling. In de gemeenschappelijke woonkamer op de begane grond, in de binnentuin en op het dakterras op de 23e verdieping is volop ruimte voor ontmoeting en kan straks ook worden gesport. Bewoners huren een woning voor een sociale huurprijs van 418 tot 752 euro (prijspeil 1-1-2022) afhankelijk van de woninggrootte. Eelco Siersema, directeur Vastgoed van Lieven de Key: “Met Stepstone geven we woonstarters een kans om hun eerste stappen op de woningmarkt te zetten op een hele bijzondere plek in een duurzame én betaalbare woning.”

 

Een relatief korte bouwperiode 
Ook het bouwproces is bijzonder. De aannemer Vorm Bouw is al in een vroeg stadium geselecteerd. Hierdoor konden de bouwer en adviseurs veel intensiever samenwerken tijdens het ontwerpproces. De constructeur, de bouwer, de bouwfysisch adviseur en de groenontwerper stemden alle aspecten goed op elkaar af. Eén van de resultaten is dat het betonnen casco en de betonnen gevels prefab worden gemaakt op een andere locatie. Hierdoor is de bouw in Zuidas zelf drie maanden korter en is hier minder overlast voor wie daar woont en werkt. Het gebouw schiet straks uit de grond.

 

De bouw is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 klaar. Eind 2023 worden de woningen aangeboden via WoningNet.

 

Meer informatie 

Deel dit artikel: