Dit 18e eeuwse monumentale pand in hartje centrum Amsterdam voorziet De Key van funderingspalen met een warmtepompinstallatie. Deze installatie maakt het mogelijk dat grondenergie onder het huis omgezet wordt naar bruikbare energie om het pand te koelen of te verwarmen.

De Groene Paal

Voor dit funderingsherstelproject is De Key een samenwerking aangegaan met het Amsterdamse bedrijf De Groene Paal. Duurzame verbeteringen spelen een belangrijke rol in onze keuzes voor het onderhoud en beheer van onze woningen. De Groene Paal combineert funderingsherstel met verduurzaming van het pand. In het pand aan de Oudezijds Achterburgwal 139 laten we veertien groene palen plaatsen die twintig meter de diepte ingaan. In de palen brengen we vervolgens transportleidingen aan met vloeistof die de temperatuur van de grond onder het huis overneemt. Hiermee kan zowel gekoeld als gewarmd worden. Door gebruik te maken van het temperatuurverschil op die diepte, komt er energie vrij waarop de nieuwe CV-installatie kan draaien. Benieuwd hoe het precies werkt? Bekijk het filmpje.

Funderingsherstel

De gemeente Amsterdam schreef De Key eind 2013 aan over dit complex in verband met de slechte staat van de fundering en geplande herstelwerkzaamheden in 2015. Het funderingsherstel moest in 2014 klaar zijn en die planning wordt gehaald: het werk is in oktober begonnen en wordt voor de kerstvakantie afgerond. In 2015 zal vervolgens de warmtepompinstallatie  worden aangebracht.

Deel dit artikel: