Duurzaamheid en duurzaam leven… Voor een recente medewerkersbijeenkomst nodigden we huurders uit om samen met ons naar een presentatie van astronaut André Kuipers te luisteren.

De presentatie van Kuipers is meer dan alleen de jongensdroom die uitkomt: de ruimte in! Het leven in het internationale ruimtestation staat elke dag in het teken van duurzaam verbruik. Slim omgaan met beperkte middelen in een weinig vergevende omgeving. Maar Kuipers keek ook naar ‘ruimteschip aarde’ en zag hoe de mensheid met haar eigen beperkte voorraad omgaat.

Na afloop spraken we met huurders Anne-Fleur (studentbeheerder op studentencomplex Rode Kruislaan) en Carla Dinee (energiecoach in Amsterdam).

Interview: Anne-Fleur Schneider

Anne-fleurWat vond je van de presentatie van André Kuipers?
“Ik vond het heel erg gaaf. Ik was benieuwd waar hij het over zou hebben en het ging meer over de ruimte dan dat hij letterlijk zei: ‘Jongens, we moeten allemaal stoppen met autorijden’. Ik vond dit heel goed. Ik denk dat het heel slim is om het aan mensen zelf over te laten.”

 

Duurzaamheid. Wat heb jij er mee?
“Ik probeer zelf minder plastic te gebruiken en minder vlees te eten. Weet je, het is redelijk verpest voor de generatie van nu. Dan zou ik nu kunnen denken ‘ik heb het niet gedaan, dus een ander mag het oplossen’, maar ik ben er nu en nog wel langer. Ik probeer zelf bij te dragen, een beetje zoals André [Kuipers] dat ook doet: lead by positive example. En juist niet door te zeggen: ‘zou je dat biefstukje wel eten?’ of ‘moet je niet de fiets pakken?’. Ik denk dat dat niet werkt.”

 

Hoe gaat het met duurzaam leven op de Rode Kruislaan?
“Als studentbeheerder kom ik in alle keukens. Dan zie je dat mensen hun best doen om hun afval te scheiden. Plastic, glas, dat soort dingen. Maar sinds de zomervakantie zijn de afvalinzamelpunten verplaatst. Van voor de deur naar twee straten verderop. De gemeente heeft de bakken verplaatst. We hebben geprobeerd om de bakken terug te krijgen, maar dat is niet gelukt. Je merkt dan dat mensen er geen zin meer in hebben. Het moet wel makkelijk zijn, als je opeens twee straten moet doorlopen houden ze er mee op.”

 

Waar valt nog winst te behalen in studentenflats?
“Wanneer het verbruik inzichtelijk wordt gemaakt. Soms hoor ik medebewoners zeggen dat ze toch collectief betalen, en dan lekker de verwarming aan laten als ze weg zijn. Als studentbeheerders zetten we vaak de lichten en verwarming uit als we merken dat er niemand in de keuken of algemene ruimte is. Maar daar merken bewoners op dat moment niets van.

 

Lees hier het interview met energiecoach Carla Dinee.

Deel dit artikel: