“Als geboren en getogen Amsterdammer ben ik heel blij dat ik in deze stad kan blijven. Ik woonde nog bij mijn ouders in de Plantagebuurt. Op de dag dat ik 18 werd, heb ik me ingeschreven bij WoningNet en daardoor kwam ik nu in aanmerking voor deze jongerenwoning. Ik heb echt heel veel mazzel gehad want anders had ik echt niks kunnen krijgen in Amsterdam. Veel van mijn vrienden wonen nog thuis of op een studentenkamer. Ik heb echt niks te klagen.”

Nieuw in Noord

“Los van het NDSM-terrein kende ik Noord nog niet, maar de Vogelbuurt is echt chill. Het is nog een echte volksbuurt en ook ’s avonds is het hier gezellig. Ik ben (net iets te) vaak bij de ijssalon hier op de hoek en bij de Dirk kun je goedkoop boodschappen doen. Twee tot drie keer per week ga ik hardlopen in het Noorderpark of het Vliegenbos.”

Muziek is mijn leven

“Na mijn vwo heb ik eerst een mbo-opleiding muziek gedaan aan het ROC Zuid en nu begin ik aan de hbo-opleiding pop aan het Haarlem Conservatorium. Daar combineer je muzieklessen – ik ben drummer – met meer business-vakken zoals administratie. De lessen zijn twee dagen op locatie en drie dagen via internet. Mijn drumkit staat in een studio in Zaandam, daar hebben de buren dus geen last van. Hier thuis ben ik veel bezig met audio-engineering: muziek mixen, tracks combineren en verbeteren. Mijn computerhoek is net aangevuld met nieuwe speakers. Dit is echt mijn leven.”

Vijf jaar is lang genoeg

“Ik heb een huurcontract voor vijf jaar. Dan hoop ik een enigszins stabiel inkomen te verdienen met muziek-gerelateerde projecten en drumlessen geven. Met een jongerenwoning hou je je inschrijftijd, dus dan hoop ik weer iets te kunnen vinden. Vijf jaar is echt wel lang genoeg, want als ik mijn studie heb afgerond heb ik nog een jaar. Mensen die een kamer huren moeten er soms na een jaar alweer uit.”

 
Het pand op de hoek van de Meeuwenlaan en de Pluvierstraat werd door brand verwoest. Na het herstel van de gevel en het dak werd het gekraakt. Intussen werkte De Key een plan uit voor transformatie tot vijf sociale huurwoningen voor woonstarters van 18 tot 23 jaar en een bedrijfsruimte. Nu is het hoekpand goed geïsoleerd en geheel gasloos met duurzame installaties, zoals een warmtepomp en een warmte-terugwin-installatie voor de ventilatie. Zo doen we ervaring op of duurzaamheidsmaatregelen bijdragen aan lagere woonlasten voor huurders.

 

Deel dit artikel: