In de bedrijfsruimte zat een kinderdagverblijf dat failliet is gegaan. De Key besloot de vrijgekomen ruimte te laten verbouwen tot starterswoningen: 4 tweekamerwoningen, 6 studio’s en een friends-woning met twee onzelfstandige eenheden. De woningen zijn gasvrij: ze worden verwarmd met een warmtepomp.

Elke woning anders

Bedrijfsruimtes tot woningen ombouwen is nog niet zo eenvoudig. Projectleider Jeroen Rademaker: ‘Door de ruimte lopen afvoerleidingen van de woningen erboven. We hebben flink moeten puzzelen om die leidingen onzichtbaar in de muren te verwerken. Daardoor zijn alle woningen net even anders.’

Kunstenaars

Terwijl De Key bezig was de voorbereidingen werden de ruimtes tijdelijk verhuurd aan kunstenaars. Begin december kregen de eerste nieuwe bewoners de sleutel van hun huis. ‘Dat is altijd een mooi moment’, zegt Jeroen. ‘Er is veel behoefte aan starterswoningen en daarom gebruiken we elke vierkante meter die vrijkomt om woningen te realiseren.’

Bloemen en bijen

De entree is via de afsluitbare binnentuin achter het gebouw. De nieuwe starterswoningen hebben elk een eigen tuintje dat grenst aan de gemeenschappelijke binnentuin. Die binnentuin is in overleg met de bewoners op de bovenliggende verdiepingen opnieuw ingericht met veel bloeiende planten. Oude stoeptegels zijn gebruikt voor muurtjes waar insecten zich kunnen nestelen. Een imker beheert er bijenkorven.

Tijdelijk huurcontract

De woningen zijn bestemd voor jongeren tot en met 27 jaar. Zij krijgen een tijdelijk huurcontract van vijf jaar. Daarna komt de woning weer beschikbaar voor een andere woonstarter. Bas: ‘Dat is wel een dingetje, maar je weet waar je aan begint.’ Buurvrouw Nihal vindt die tijdelijkheid niet zo’n punt: ‘Over vijf jaar komt er vast weer iets moois op mijn pad.’ Haar buurman Chiel-Jan hoopt tegen die tijd iets te kunnen kopen.

Deel dit artikel: