Het is een enerverende dag met veel blije en enthousiaste jongeren. Ook wel spannend, omdat de bewoners vandaag hun woning voor de eerste keer zien. Startblok Kop Zuidas is namelijk pas 4 weken geleden opgeleverd. Het biedt plaats aan 120 jongeren die een tijdelijk wooncontract krijgen en maximaal 5 jaar in het complex mogen wonen. Het is het vijfde startblok van woonstichting Lieven de Key, dat zich met haar aanbod vooral focust op jonge woonstarters in Amsterdam. Deze jongeren moeten voor de stad behouden blijven om onoverbrugbare personeelstekorten in de toekomst te voorkomen, met name in de maatschappelijke sectoren. 

 

Elkaar ontmoeten 

Lara is een van de nieuwe bewoners. Van beroep is zij sociaal hulpverlener en binnenkort begint ze aan een master op de universiteit, dicht bij haar nieuwe woning aan de Zuidas. “Ik ben heel blij met het uitzicht, de locatie en dat alles nieuw is,” zegt ze terwijl ze haar woning bewonderend bekijkt. “Hiervoor woonde ik een klein dorp. Dus ik kijk er echt naar uit om hier nieuwe mensen te ontmoeten en te leren kennen.” Op het startblok is er veel ruimte voor ontmoeting. Er zijn 6 gemeenschappelijke ruimtes en 3 daktuinen. De ruimtes heben verschillende thema’s: yoga, meditatie, sport, spel, film en twee werkruimtes. 

Goede start 

Ook Zeyd is enthousiast om vandaag zijn sleutels op te halen. Hij is statushouder, geboren in Venezuela en opgegroeid in Syrië: “Ik ben heel blij om te verhuizen, want ik wacht al heel lang op een eigen plek.” Het doel van Startblok Kop Zuidas is niet alleen het huisvesten van jongeren. Het is vooral het geven van een goede start aan alle bewoners. Het startblok biedt jongeren en net afgestudeerden een springplank voor het ‘echte leven’ en helpt nieuwe Nederlanders snel hun weg te vinden in de Amsterdamse samenleving. “Ik vind de Zuidas wat bekakt, maar ik vind het wel een luxe om hier te wonen,” zegt Lara. 

De komende weken gaan de bewoners verhuizen en hun woning inrichten.  

 

Community 

De 60 statushouders die straks de helft van de woningen in Startblok Kop Zuidas bewonen, zijn aangewezen door de gemeente Amsterdam. De andere 60 zijn geselecteerd door Lieven de Key, onder meer op basis van een persoonlijk gesprek. De bedoeling van het startblok is dat bewoners een community vormen, samen dingen ondernemen en dat de Nederlandse jongeren de statushouders helpen bij het integreren in onze samenleving. 

 

Kenniskwartier 

Startblok Kop Zuidas maakt deel uit van Crossover, een gecombineerd woon- en werkcomplex dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen (BREAAM-NL). Waar de Zuidas vanwege de strategische ligging  – snelweg, Schiphol, stad – vooral nationale en internationale zakelijke dienstverlenende bedrijven trok, ontstaat nu een inclusieve wijk waar eveneens plek is voor oudere en jongere bewoners en andere bedrijven dan de traditionele. Op een steenworp afstand van Startblok Kop Zuidas – aan de andere kant van de A10 – wordt druk gebouwd aan het Kenniskwartier met onder meer 2.700 woningen, kennis gerelateerde bedrijvigheid, onderwijs en horeca.

 

 

Deel dit artikel: