De architectuurprijs Beste Gebouw van het Jaar wordt sinds 2006 uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Uit 109 landelijke inzendingen werden de winnaars voor 2023 op 11 mei in De Koepel in Haarlem bekendgemaakt. Lieven 6 en 8 – het laatst opgeleverde gedeelte van het 1200 woningen tellende complex – won de prijs in de categorie Leefbaarheid & sociale cohesie.

Gebiedsontwikkelaar Rik Harmsen van Lieven de Key nam de prijs blij verrast in ontvangst, samen met Pim Köther van KENK architecten.

Köther noemde in zijn dankwoord de kwaliteit die Lieven de Key met bouwprojecten nastreeft elke keer weer uniek. ‘Voor een architect is het een feest om daaraan mee te werken. We werken niet alleen samen aan een gebouw, maar aan de verdere ontwikkeling van de stad.’

 

 

Harmsen is op zijn beurt lovend over de samenwerking met KENK architecten. ‘We hebben eerder met elkaar iets mooist neergezet in de Spaarndammerbuurt. En nu met Lieven krijgt de samenwerking met een prijs als deze nog eens extra glans. Het is mooi om op deze manier te werken, met de architect als evenknie van de opdrachtgever.’

Het juryrapport is lovend en noemt Lieven 6 en 8 een krachtig en uitgebalanceerd project, dat toont hoe je goede woningen bouwt voor mensen met een kleine portemonnee.’ De tijdloze bakstenen gevels noemt de jury ‘bijna New Yorks’.

Deel dit artikel: