Een kennisevent over jongerenhuisvesting

 

Op deze pagina vind je het programma en kun je je aanmelden.

Studeer je nog of ben je (net) aan het werk? Is betaalbaar wonen in Amsterdam voor jou belangrijk? Pak dan nu je kans en laat je stem horen aan de beleidsmakers die gaan over de woonkansen van jongeren in Amsterdam! Meld je aan voor Liever Amsterdam op donderdag 13 april: een kennisevent bij Lieven de Key over de toekomst van jongerenhuisvesting in Amsterdam. Neem je vrienden mee die dit ook belangrijk vinden.

Liever Amsterdam is een bijeenkomst waar het gaat over de toekomst van jongerenhuisvesting in Amsterdam. Ga daar in gesprek met de gemeente, politici, woningcorporaties, ASVA, belangenorganisaties én andere jongeren.

Maatschappelijke uitdaging

Dat jongeren moeilijk aan een betaalbare woning komen in Amsterdam zorgt ook voor een maatschappelijke uitdaging. Amsterdam heeft een tekort aan personeel in allerlei sectoren, zoals de zorg, het onderwijs, politie en techniek. Jongeren willen in Amsterdam werken, maar kunnen hier maar moeilijk een huis vinden. Terwijl zij cruciaal zijn om de personeelstekorten op te lossen. De gevolgen nemen daardoor steeds meer toe: kwaliteitsafname in het onderwijs, stijgende druk op de zorg en te weinig personeel voor verduurzaming. Jongeren zijn onmisbaar voor een toekomstbestendig Amsterdam en bepalen de toekomst van onze stad. Zij verdienen een thuis in Amsterdam!

Zonder jongeren geen toekomst!

Wat kunnen we doen om jongeren meer kansen te bieden op woonruimte in Amsterdam? Wat moeten en kunnen we samen doen? Welke creatieve ideeën heeft jij? Laat als jongere jouw stem horen. Deel jouw ervaringen en ideeën tijdens Liever Amsterdam. Verwacht een interactief avondprogramma met inspiratie, ruimte voor goede gesprekken, focus op concrete actie en reflectie.

 

 

Aanmelden

Wegens de belangstelling voor Liever Amsterdam en de capaciteit van de ruimte kun je je niet meer inschrijven voor het event.

 

Wanneer en waar is het?

Datum: donderdag 13 april
Gratis toegang.

Tijdstip: 19.00 – 21.30 uur. Je bent vanaf 19.00 uur welkom voor een drankje. Het programma start om 19.30 uur.

Locatie: Bij Woonstichting Lieven de Key op de Hoogte Kadijk 179 in Amsterdam

Vervoer: Lieven de Key stimuleert haar medewerkers om duurzaam te reizen en met het openbaar vervoer of met de fiets of lopend te komen. Lieven de Key is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Daarom hebben wij geen parkeermogelijkheid voor de auto beschikbaar. Je kunt in de buurt parkeren.  Bekijk je route naar Lieven de Key.

 

Programma

O.l.v. moderator Yinske Silva (Cornelis Serveert).

Inloop en opening

19.00 uur

Inloop met een drankje.

19.30 uur

Opening en welkomstwoord door algemeen directeur Karin Verdooren van Lieven de Key.

Deel 1: Amsterdamse maatschappelijke uitdaging

19.50 uur

  • Interview met jongeren.
    wat ervaren zij van wonen en werken in Amsterdam? Welke behoeften hebben zijn? En welke hobbels komen zij tegen?
  • Jaap Draaisma, sociaal geograaf en onderzoeker Hogeschool van Amsterdam
    Trendanalyse: wat zien we in de stad gebeuren? Wat is de samenhang tussen woonplek en werkplek en hoe verschilt dat per doelgroep? Welke sectoren krijgen het lastig door verdere vernauwing van de woningmarkt, en welke mogelijke ingrepen (qua woningtoewijzing) kunnen ingezet worden om deze trends te keren? Het Kenniscentrum Ongelijkheid (KCO) doet hier momenteel onderzoek naar en geeft zijn eerste voorlopige inzichten prijs. Het onderzoek “Wie kan er nog wonen en werken in de stad of regio” is een samenwerking van de HvA, UvA, Gemeente Amsterdam, AFWC, Planbureau Leefomgeving en praktijkpartners.
  • Dr. Karen Kruijthof, lid Raad van Bestuur van het Amsterdam UMC
    In de praktijk. Hoe raakt de maatschappelijke uitdaging van Amsterdam een groot en aansprekend ziekenhuis als het Amsterdam UMC?

Pauze

20.25 – 20.45 uur 

Deel 2: verschillende perspectieven

20.45 uur

Deel 2 is een snelkookpan waarin we met elkaar perspectieven verzamelen en concreet kansen en acties benoemen. Tijdens 4 snelle gespreksrondes denken we vanuit steeds een ander perspectief na over het vraagstuk. Steeds bijt iemand anders het spits af. We nodigen u actief uit om mee te praten.

Met o.a. Henriëtte Rombouts (directeur Wonen Gemeente Amsterdam), Lieven de Key, Amsterdamse politieke partijen, belangenorganisaties, samenwerkingspartners en uiteraard is het laatste woord aan de jongeren.

Afsluiting

21.30 – 21.40 uur

Slotwoord van Karin Verdooren.

Borrel

21.40 – 22.15 uur

 

Sprekers

Roger Buyne (MC Lost)

MC Lost is Roger Buyne: rapper, schrijver en performer. Hij laat zijn gevoel spreken. Soms op het randje, maar altijd vanuit het hart en vooral vanuit de stad. Roger woont al zijn hele leven in de Bijlmer en wil daar graag nog een leven aan breien. Daarom schrijft hij over de uitdagingen die willen wonen in Amsterdam met zich meebrengt.

Tijdens Liever Amsterdam maakt hij als doelgroep en ervaringsdeskundige de uitdagingen voelbaar met zijn gedichten.

Henriëtte Rombouts

Henriëtte Rombouts geeft sinds september 2022 leiding aan de directie Wonen van de Gemeente Amsterdam. De directie Wonen heeft onder andere als taak beleid(sontwikkeling en evaluatie) en uitvoering van onder andere woonruimteverdeling, duurzaamheid bevorderen van de bestaande woningvoorraad.

Tijdens Liever Amsterdam geeft zij toelichting op de plek die jongerenhuisvesting krijgt in het nieuwe plan dat in ontwikkeling is: de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAV).

Karen Kruijthof

Karen Kruijthof is sinds 2019 lid van de raad van bestuur van Amsterdam UMC. Binnen het SIGRA-samenwerkingsverband neemt Karen deel aan het programma ‘Amsterdam Vitaal en Gezond’.

Met diploma’s geneeskunde en bestuurskunde op zak en de domeinen HR en het verpleegkundig domein in portefeuille, weet Karen als geen ander hoe belangrijk het is dat mensen met sleutelberoepen (zoals verpleegkundigen) in de buurt van het ziekenhuis kunnen wonen. Alleen is dat steeds minder mogelijk.

Tijdens Liever Amsterdam schetst ze de impact die het woningtekort voor woonstarters op het academisch ziekenhuis heeft.

Jaap Draaisma

Jaap Draaisma onderzoekt de woningmarkt aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij verdiept zich onder andere in de impact op de stad van de enorme in- en uitstroom van Amsterdammers. Zijn focus ligt daarbij op de arbeidsmarkt en sleutelberoepen.

Jaap zet zich al decennia in voor het creëren van betaalbare woon- en werkruimte in Amsterdam. Hij deed dat eerder als directeur van Urban Resort, als ontwikkelaar en exploitant van broedplaatsen.

Tijdens Liever Amsterdam duidt hij trends en ontwikkelingen en reikt hij haakjes aan voor discussie.

Karin Verdooren

Karin Verdooren is bestuurder Woonstichting Lieven de Key. Als bestuurder zet zij zich in voor woonstarters die graag hun eerste stappen willen zetten op de Amsterdamse woningmarkt, zodat we een bijdrage kunnen leveren aan de dynamiek van Amsterdam. Ze is initiatiefnemer van Liever Amsterdam en zal toelichten hoe en waarom Lieven de Key op het moment van schrijven de koers actualiseert.

Yinske Silva

Vanuit creatief bureau Cornelis Serveert leidt Yinske Silva het gesprek.

Heb je vragen?

Stuur dan een mail naar Steven de Heer, steven.deheer@lievendekey.nl.