Het was een feestelijke opening met een inhoudelijk tintje. Naast de bewoners waren ook alle samenwerkingspartners van Lieven de Key en wethouder Reinier van Dantzig uitgenodigd, die hebben meegewerkt aan de bouw van de twee jongerencomplexen. Met rondleidingen door de twee woongebouwen, en zelfs een paar woningen, kregen de aanwezigen het verhaal achter dit woonconcept te horen. Daarna konden ze genieten van een drankje en hapje en in gesprek gaan met de bewoners. En dat allemaal onder de muzikale tonen van singer songwriter Sven Ross, bewoner van Lariks.

 

De bewoners kregen van Lieven de Key een beamer en scherm cadeau. Dit wilden zij graag voor de gezamenlijke activiteiten die maandelijks georganiseerd worden door de community builders. Na een speech van directeur-bestuurder Karin Verdooren werd er geproost op de start van deelwonen in Lariks en Mahonie. Karin bedankte namens Lieven de Key ook de partijen die hebben samengewerkt aan de bouw van de wooncomplexen: aannemer Hillen & Roosen, architectenbureaus M3H en FARO en de gemeente Amsterdam. “Wij vonden het belangrijk om de Houthaven bereikbaar voor jongeren te maken. Met de matching tool hebben wij jongeren bij elkaar gebracht.”

 

Plek voor jongeren in de Houthaven

De jongeren delen een woning met z’n drieën. Ze hebben elk hun eigen kamer en badkamer en delen de woonkeuken. “Ik vind het leuk om geluid om me heen te hebben,” zegt Jaden, bewoner van Lariks. Hij woont samen met Isis, die eraan toevoegt: “Qua levensstijl zijn we ook goed gematcht.” De huisgenoten hebben hetzelfde dag-en-nachtritme wat fijn is voor het samenwonen. Beiden zijn blij met het deelwonen. “Een eigen badkamer is echt een groot voordeel, want dan loop je elkaar vooral ’s ochtends niet in de weg.” Iris komt zelf niet uit Amsterdam en was daarom niet bekend met de Houthaven. “Als ik aan mensen vertel dat ik in de Houthaven woon zeggen ze dan allemaal: hoe kan dat?” Voor Wiesje is het hier thuiskomen. Zij is in de Spaarndammerbuurt opgegroeid, aan de drukkere kant van de omgeving: “In de Houthaven is het lekker rustig. Er komen hier weinig toeristen en binnen 5 minuten ben ik in de stad.” Het deelwonen wordt verder als tijdelijk gezien: “Ik vind het prima dat dit voor 5 jaar is, want tegen de tijd dat ik eind 20 ben wil ik toch wat anders.”

 

Relaties bouwen

Storm is een sociaal én zeer actieve bewoner van de Houthaven. “Ik vermaak me heel erg hier, want het enige wat ons bindt is leeftijd,” zegt hij. “Dat maakt dat er veel verschillende type mensen hier wonen.” Storm woont samen met twee huisgenoten die in dezelfde creatieve industrie studeren en werken, namelijk film, fotografie en animatie. In zijn vrije tijd doet hij klusjes voor Servicepoint en Oppascentrale, 2 initiatieven van de jongeren zelf. “Met Servicepoint doe ik klusjes thuis en met oppascentrale kunnen jongeren passen op de kinderen van omwonenden.” Onlangs heeft Storm in de buurt geholpen met het opruimen van plastic. Ook heeft hij de kinderen van omwonenden geholpen met het geven van watersportles. “Ik wil dat wij hiermee de relatie met omwonenden opbouwen.”

 

Deel dit artikel: