“Het is moeilijk als je zo lang weggaat waar je je thuis voelt. Ik miste mijn vertrouwde thuisgevoel,” zegt Henk. “Omdat ook onze lampenwinkel dicht ging hadden we geen handel meer.” Ze vieren het heropeningsfeest van de lampenwinkel waar veel buren aanwezig zijn. “Wij hebben geen last gehad van de werkzaamheden,” zegt een buurvrouw. “Het ergste is dat wij de gezelligheid van Hans en Henk hebben gemist.”

Henk (links) en Hans (rechts)

Feest voor buren, vrienden en familie

Lampen en Bollen is onderdeel van hun woning. In de afgelopen 35 jaar is de winkel uitgegroeid tot een begrip in de buurt. Het is een van de weinige artdecozaken in Amsterdam, slechts 20 vierkante meter groot en een ontmoetingsplek waar buren heel graag komen. Volgens Hans heeft het hier bijna iets dorps: “Ik kom uit Rotterdam, waar ik weinig contact heb met m’n buren. En hier leggen de buren op doorreis weleens hun volle boodschappentassen neer, om het later weer op te halen. Het is heel sociaal.” De heropening van de winkel werd op een koude en regenachtige dag gevierd, maar tussen de warmte van het gezelschap was hier gelukkig weinig van te merken. “Vandaag vieren we feest met buren, vrienden en familie.”

 

Mooiste lampen van de buurt

Henk runt de lampenwinkel samen met zijn partner Hans. “We hebben zakelijke klanten en mensen uit de buurt.” Denk aan eigenaren van cafés en restaurants die liefhebber zijn van handgemaakte lampen. “Voorheen werkte ik hier dagelijks. Tegenwoordig ben ik er af en toe. Ik maak nog steeds de lampen en denk met de mensen mee wat ze willen hebben.” “En nu na alle verbouwingen hebben we de mooiste lampenwinkel van de buurt,” Vult hans aan.

“Blij zijn is onbetaalbaar.” – Henk

Tijdens het onderhoud aan hun woning verveelden de twee zich al gauw. “We boekten eerst een reis naar de Canarische eilanden en toen we terugkwamen zijn we veel gaan werken in theater en muziek.” Ook dát doen ze. Regelmatig treden ze samen op voor ouderen met dementie. “Vroeger speelde ik vaak op bruiloften, maar ik haal veel meer voldoening uit muziek maken voor kwetsbare mensen,“ zegt Henk. Muziek beïnvloedt de stemming van dementiepatiënten en het is een manier om contact te maken. “Soms horen we dat een patiënt al dagen niet gelachen of niks gezegd heeft. Als zo iemand dan weer opvrolijkt of zelfs een traan laat bij de herkenning van muziek word ik ontzettend blij. En blij zijn is onbetaalbaar, geld is secundair.”

Geweldig resultaat

“Acht maanden niet ondernemen was zwaar,” vertelt Hans. “Het funderingsherstel duurde langer dan gepland. Maar zo gaat dat met verbouwingen. Ik ben blij om weer thuis te zijn. Het voelt hier allemaal vertrouwd.” Al kijkend naar de details in zijn lampenwinkel sluit hij af: “Het resultaat is geweldig. Er is goed geluisterd naar onze wensen. Ik ben blij met de afwerking en dat mijn granieten vloer is opgeknapt. We zijn klaar en tevreden.”

Meer weten?

Benieuwd wat Lieven de Key in Amsterdam aan onderhoudswerkzaamheden doet? Klik hier voor een overzicht van al onze verschillende projecten.

Deel dit artikel: