Nasr is 25 jaar en woont op Startblok sinds het project bestaat. Hij is projectmaker binnen het zelfbeheer en heeft in het verleden al eerder voor Startblok gewerkt door het kennisproject op te zetten en te runnen. In Syrië heeft hij strafrecht en politicologie gestudeerd, en twee jaar vrijwilligerswerk gedaan als eerstehulpverlener voor het Rode Kruis. Ook is hij zeker niet vies van een feestje en wat gezelligheid, en is hij op Startblok regelmatig tussen de mensen te vinden. Wat doet hij op Startblok en hoe denkt hij over het project?

Twijfels

“Na tweeënhalf jaar in het asielzoekerscentrum in Groningen kreeg ik eindelijk bericht dat er een woning voor mij was in Amsterdam. Hoewel ik natuurlijk blij was om te horen dat ik een plek zou krijgen, had ik er zeker nog wel mijn twijfels bij. Na het mooie verhaal over hoeveel leuke mensen er wel niet woonden vroeg ik om een foto, waarop bleek dat mijn woning nog niet bestond. Ik heb nog gevraagd hoe ze konden weten dat het zo’n leuke plek met leuke mensen was als die mensen er nog niet eens waren, maar daar hadden ze geen duidelijk antwoord op. Uiteindelijk heb ik vrij letterlijk gezegd dat ik het liever wou proberen dan nog twee jaar af zitten wachten. Ik kan me nog herinneren dat ze zeiden dat ze mijn eerlijkheid waardeerden, maar dat het niet een hele beleefde reactie was.”

Nieuwe energie

“Toen ik voor het eerst naar mijn nieuwe kamer liep zag ik mijn buren in de gang. Het drong opeens tot me door hoeveel verschillende mensen hier woonden, en dat ik in ieder geval al meerdere talen zou kunnen leren alleen al door hier een paar jaar te wonen. Dat gaf me weer nieuwe energie, het idee dat we er samen wat van konden maken. Uiteindelijk ben ik begonnen met Engels. In eerste instantie luisterde ik gewoon naar wat andere zeiden en maakte ik zelf maar wat rare zinnen. Ik moet zeggen dat ik zeker sneller Engels en Nederlands zou hebben geleerd als mensen me gewoon corrigeerden wanneer ik een fout maak. Nederlanders hebben een regel dat het niet beleefd is om iemand te verbeteren, maar als nieuwkomer hoor ik veel liever wanneer ik iets verkeerd zeg. Daar leer je tenminste van.”

Twee talen leren in een jaar

“Ik zou zeker nooit zo snel Engels en Nederlands geleerd hebben als ik ergens anders had gewoond. Twee talen in twee jaar, ik was oprecht verrast. Ook sociaal gezien is er in die periode veel veranderd, vroeger had ik geen enkel filter. Toegegeven, ik heb nog steeds weinig sociaal filter – maar door de gemeenschap hier heb ik wel geleerd hoe ik eerlijk en direct kan zijn over wat ik vind zonder anderen te beledigen. Dat heeft me ook geholpen om de hele reis achter me te laten. De ellende van de tocht kon plaats maken voor hoe trots ik was op wat ik tijdens mijn eerste twee jaar op Startblok had geleerd.”

Dit interview verscheen eerder op de website van Startblok Riekerhaven.

Startblok Riekerhaven

Op 1 juli 2016 opende Startblok Riekerhaven haar deuren voor 565 jongeren uit Nederland en statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning voor vijf jaar). Samen wonen zijn in een community en ondersteunen zij elkaar bij het maken van een goede start in Amsterdam en het opbouwen van hun toekomst. Dit doen zij in maximaal vijf jaar tijd aan de hand van het Startblok-manifest.

Deel dit artikel: