Luister het NOS Radio 1 item terug


Luister terug

Lange wachttijd en hoge huurprijzen vrije sector

Het is voor jongeren lastig om aan een betaalbare woning te komen door lange wachttijden en de hoge huurprijzen in de vrije sector. Dit komt doordat niet voldoende woningen beschikbaar zijn. Voor sociale huurwoningen is de wachttijd in Amsterdam gemiddeld 15,9 jaar. Ben je 18 jaar en je schrijft je direct in bij WoningNet, dan ben je 34 jaar als je een woning krijgt. Daardoor zijn jongeren genoodzaakt of lang bij hun ouders te blijven wonen of in de vrije sector te huren voor exorbitante huurprijzen.

Bij De Key willen wij jongeren de kans bieden op een betaalbare woning. Daarom bouwen we veel jongerenwoningen. Momenteel verhuren wij 2.500 woningen met een jongerencontract. In 2026 verwachten we 6.500 woningen te hebben. De Key is al vijf jaar op rij de grootste bouwer van Amsterdam.

Jongerencontract biedt perspectief

Een gestagneerde doorstroom van jongeren naar een volgende woonstap beperkt de woonkans voor een nieuwe lichting jongeren. Een jongerencontract biedt daarin een oplossing. Het geeft jongeren onder de 23 of 28 jaar een grotere kans op een woning, omdat ze alleen onderling hoeven te concurreren. En omdat ze hun inschrijfduur houden, behouden ze de kans om daarna door te stromen naar een reguliere huurwoning. Of ze zitten inmiddels in de financiƫle situatie dat ze naar een koopwoning of vrije sector huurwoning kunnen. Dit bevordert de doorstroom.

Woningtekort

Een belangrijk oorzaak van het woonprobleem bij jongeren is het woningtekort. Dit komt onder andere doordat weinig locaties beschikbaar zijn voor het bouwen van nieuwbouwwoningen voor jongeren. De gemeente Amsterdam geeft weinig locaties zelf uit en stuurt vooral op gezinswoningen. Dit is niet rendabel door de verhuurdersheffing en vennootschapsbelasting. Bovendien zijn er veel jongeren voor wie we de woningnood kunnen oplossen door kleine woningen te bouwen.

Het woningtekort is een belangrijk thema richting de verkiezingen. De komende 10 jaar is het noodzakelijk om 1.000.000 woningen bij te bouwen. Een unieke coalitie van 34 organisaties hebben in de Actieagenda Wonen voorstellen en afspraken vastgelegd om hieraan te voldoen. Dit ambitieuze plan is door de betrokken partijen aangeboden aan het nieuwe kabinet.

Deel dit artikel: