Mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid laten meedoen in de samenleving. Dat is de gezamenlijke missie van RIBW K/AM, de ggz (geestelijke gezondheidszorg) en De Key Zandvoort. Ieder op zijn of haar eigen manier en naar eigen talent, wens en vermogen. Voor de een betekent dat leven in een woongroep met begeleiding. Anderen gaan een stap verder en kunnen kiezen voor een eigen woning, waar ze – ondersteund door een begeleider van RIBW K/AM – zelfstandig leven en met veel plezier weer voor zichzelf zorgen. Zoals John van de Molen, die met een brede lach op zijn gezicht de deur van zijn huurwoning aan het Gasthuishofje opendoet. ‘Kom binnen!’

Dat John ooit nog in een eigen huurwoning helemaal zijn eigen leventje zou leiden, had hij een paar jaar geleden niet gedacht. ‘Ik heb lang bij mijn moeder thuis gewoond. Toen zij begon te dementeren, heb ik zes jaar lang voor haar gezorgd. Maar met mij ging het ook niet goed. Ik had namelijk last van ernstige stemmingsstoornissen. Echt, ik was geen leuke vent. Regelmatig stond ik ruzie te maken met mensen. Toen mijn moeder overleed, heb ik geprobeerd op mezelf te wonen. Maar dat ging niet. Bovendien slikte ik medicijnen waar ik heel inactief van werd. Ik deed niks en verzorgde mezelf niet. Ik lag letterlijk hele dagen in bed.’

Voor mezelf zorgen

De grote ommekeer voor John kwam toen hij andere medicijnen kreeg. ‘Die remmen mijn stemmingsstoornissen en maken mij tegelijkertijd een stuk actiever. Op de locatie voor begeleid wonen aan de Flemingstraat heb ik de afgelopen jaren stap voor stap geleerd weer voor mezelf te zorgen, te koken, noem maar op. De begeleiders van RIBW K/AM en mijn medebewoners waren mijn grote steun. Het ging zo goed dat ik me uiteindelijk heb ingeschreven voor een eigen huurwoning. Ik wilde echt weer helemaal mijn eigen leven leiden.’

Lot uit de loterij

De eerste woning waarvoor John in aanmerking kwam, lag aan het Gasthuishofje. ‘Een lot uit de loterij’, zegt hij lachend. ‘Een heerlijk huis, een prachtige binnentuin en een fijn buurtje met gezellige mensen. Ik heb meteen ja gezegd. Petra, mijn begeleidster van RIBW K/AM, komt vier uur per week langs. Ze geeft tips, denkt mee en helpt met het maken van mijn planning. Ik doe echt alles zelf. Koken, het huishouden en mijn betalingen. Ik heb zelfs een opleiding accountancy opgepakt en ga binnenkort weer aan het werk. Want De Key wil natuurlijk wel dat ik de huur elke maand netjes op tijd betaal. Ik ga nog regelmatig op de koffie bij de bewoners en begeleiders van de woongroep aan de Flemingstraat. Dat is mijn rustpunt, een veilige haven. Maar ik krijg hier ook buurtbewoners op visite. Ik ben echt dolgelukkig met mijn huis en leven. Ik besef dat niet iedereen de laatste stap naar zelfstandig wonen kan zetten. Ik wel, mooi dat het kan. Mijn droom is uitgekomen.’

Deel dit artikel: