Samen met de 450 studenten die al op het Zeeburgereiland woonden vormt startblok Zeeburg een community. Het feest is dan ook grotendeels door de bewoners zelf georganiseerd, samen met Academie van de Stad, Yvonne van der Loo en Lieven de Key. Stakeholders, bewoners én omwonenden waren allemaal van de partij.

 

Activiteiten in de lentezon
De middag was meer dan enkel ceremonieel. Yogalessen, voetbaltoernooien, gratis hapjes, drankjes en live muziek: het was er allemaal. Het weer zat mee met volop zon en 22 graden. Jongeren kregen met de open mic de gelegenheid hun talenten te tonen. Diverse artiesten, waaronder bewoners, hebben hun muzikaliteit laten zien. Op de weggeefmarkt konden bezoekers gratis spullen halen, zoals keukengerei, kleding, boeken en snuisterijen. De informatiemarkt, bestaande uit Buurtteam Amsterdam, promootte vandaag haar wekelijkse werkzaamheden in de buurt.


Voor alle Amsterdammers
Buurtteam Amsterdam is een organisatie die gratis hulpverlening biedt aan alle Amsterdammers. De hulpverleners zijn elke donderdag voor inloopspreekuur in het Clubhuis, tegenover het Startblok. Bewoners en omwonenden van het jongerencomplex kunnen langskomen voor vragen over of hulp bij hun gezondheidszorg, financiën, werk, sociale activiteiten en veiligheid. Daarnaast kan iedereen zich aanmelden voor vrijwilligerswerk om eenzame Amsterdammers de nodige hulp en aandacht te geven.

Zelfstandig door samenwonen
De aanwezige bewoners geven aan tevreden te zijn over hun woonplek en delen hun ervaringen: “Het is hier rustig en gezellig”. Het communitygevoel wordt gekenmerkt door de toegankelijkheid en beschikbaarheid van buren, naast de activiteiten die gepland worden door de community builders. Een student die in het gebouw naast Startblok woont voegt hieraan toe: “Sinds het Startblok er is voelt het meer als een community, omdat er nu vaker activiteiten worden georganiseerd.” Veel jongeren doen mee met de activiteiten, maar zo zijn er ook bewoners die minder tijd overhouden om te socialiseren omdat ze ook studeren en werken.

Bewoners zijn er met name over eens dat het wonen op Startblok heeft bijgedragen aan hun zelfstandigheid: “Ik zat eerst in het asielzoekerscentrum. Op Startblok heb ik geleerd om zelfstandig te worden en voor mezelf te zorgen.” Verder had de weggeefmarkt waardevolle spullen voor een ieder: “Vandaag heb ik een spiegel en een kinderboek gevonden. Dit boek gaat mij helpen mijn Nederlands te verbeteren.”


Verbinding is het doel
De bewoners kregen van Lieven de Key een beamer cadeau, om in het Clubhuis samen films en voetbal te kijken. Speeches werden gegeven door Remco Brands (projectcoördinator zelfbeheer), Karin Verdooren (bestuurder Lieven de Key) en Jan-Bert Vroege (Dagelijks Bestuur Stadsdeel Oost).

Yvonne van der Loo (buurtverbinder op Zeeburgereiland) kijkt terug op een succesvolle dag: “Het was een lokaal feestje dat door community builders is georganiseerd. Ik hoopte wel op meer drukte, maar ik ben heel blij dat er ook bewoners van de andere kant van IJburg zijn gekomen. Het doel van vandaag was om verschillende mensen te verbinden en gezien er bewoners én omwonenden aanwezig waren is ons doel bereikt.”

 

Meer informatie over Startblok vind je hier.

Deel dit artikel: