In Amsterdam, Delft, Deventer, Leiden, Nijmegen, Utrecht en Wageningen hielden deze winter 189 studenten hun energieverbruik nauwlettend in de gaten. Warme truien en sokken compenseerden de een standje lager ingestelde centrale verwarming, er werd geknutseld met radiatorfolie en tochtstrips, slimme energiemeters boden genadeloos inzicht in het hoge stroomverbruik van elektrische apparaten en douchen gebeurde onder de strenge regie van de showertimer.

Zachte winter

Met succes. Gemiddeld bespaarden de deelnemende huizen tijdens de afgelopen vier maanden 34,6%. Ze moesten hun best doen om flink te besparen op hun oude verbruik, iets waar ze met vlag en wimpel in slaagden. Besparen tijdens de relatief zachte winter die we hadden, lijkt misschien makkelijk. Maar daarvoor werd gecorrigeerd (naar zogenoemde ‘graaddagen’, een referentietemperatuur die gebruikt wordt om energieverbruik te meten). Dat leverde een eerlijk vergelijk met het verleden en zeer hoge besparingen op.

Alle winnaars

De Student Energy Race 2018-2019 werd op alle fronten gewonnen door Nijmegen, want zowel de eindwinnaar als de tweede plaats zijn daar te vinden. Koninginnelaan 201, stond al vrij snel bovenaan en heeft dat tot het eind van de race weten vol te houden. Een goede tweede werd studentenhuis Stijn Buysstraat 25 met een besparing van 58%. Hekkesluiter van de top vijf is Team Jan Willem Brouwersstraat 20 van De Key met een besparing van 49,51%

De winnaars van Team Koninginnelaan 201, Nijmegen

Energiebespaarbox

Aan de wedstrijd namen huizen van vijf studentenhuisvesters deel: De Key, DUWO, SSH, Idealis en SSH&. Begeleiding werd geboden door coaches van Student voor Morgen, een netwerkorganisatie die zich inzet voor duurzaamheid in het hoger onderwijs. De deelnemende huizen ontvingen aan het begin van de race workshops en een energiebespaarbox met onder meer ledlampen, radiatorfolie, tochtstrips, een showertimer, een koelkastthermometer en een slimme energiemeter. Via een app konden bewoners continu hun eigen energiegedrag en dat van alle tegenstanders zien.
De Student Energy Race is bedoeld om studenten bewuster te maken van de milieueffecten en kosten van het gebruik van gas, elektra en water en om te laten zien dat ze daar zelf veel invloed op kunnen uitoefenen. En dat blijkt te werken. Door de jaren heen bewees de wedstrijd zijn waarde. Zo is gebleken dat het merendeel van de huizen die eerder hebben meegedaan aan de race ook in de jaren daarna nog aanmerkelijk minder energie gebruiken.

Begin dit jaar spraken met Noorula, één van de studenten van Team Jan Willem Brouwerstraat. Lees hier het interview.

Deel dit artikel: