Esma is een van de 110 leerlingen in Amsterdam die met de baas van een bedrijf op pad gaat. Zo geeft JINC, met het project Baas van Morgen, leerlingen de kans om het beste uit zichzelf te halen door ze een kijkje in de keuken van het bedrijfsleven te geven.

 

Op de vroege ochtend werden de enthousiaste leerlingen van school opgehaald door de directeuren en reden samen naar de Tolhuistuin, waar het evenement plaatsvond. Femke Halsema gaf een digitaal welkomstwoord aan de leerlingen: “Om succesvol te zijn is het nodig dat anderen in je geloven. Zie de kracht in jezelf en geloof in jezelf.”

 

Deur op een kier
Het programma startte met een ontbijtconferentie met sprekers Mandy Woelkens (hoofdredacteur LINDA.meiden) en Mariette van Wessem (regioredacteur JINC). Zij gaven inspirerende speeches die de leerlingen motiveerde tot het stellen van veel vragen. “Wie was vroeger jouw rolmodel,” en “Kun je je baan in één woord omschrijven?” zijn slechts een paar voorbeelden. Tegelijkertijd hadden de bazen zelf ook vragen: “Welk advies geef je de directeuren vandaag mee?” Een deur naar de leerlingen openhouden leek spreker Mandy een waardevolle toevoeging. Zo kreeg Esma van Karin een kaartje met haar contactgegevens mee, mocht Esma het in de toekomst ooit nodig hebben.

 

Onderweg naar het hoofdkantoor maakten de bazen even een stop bij een van de wijkkantoren van Lieven de Key. Daar troffen zij medewerkers die Esma terplekke een uitgebreide uitleg konden geven over het werk van de manager, de beheerders en de vakmannen. Danny Goossen heeft veel plezier in zijn werk als vakman: “Het is altijd een verrassing wie de deur open gaat doen en geen dag is hetzelfde.”

 

Blijven vernieuwen
Na de lunch en rondleiding op het hoofdkantoor werd het programma voortgezet bij Startblok Zeeburg op het Zeeburgereiland. De rondleiding werd gegeven door projectcoördinator Jesse van Geldorp, beheerder van het Startblok. Esma kreeg bij de rondleiding een beeld van de woningen: “Het lijkt mij leuk om in zo’n studio te wonen, omdat je dan zelfstandig bent en kan doen wat je wil.”

 

Ook kreeg Esma vandaag een vraagstuk dat zij als baas van morgen helemaal zelf mocht oplossen. Zij bedacht adviezen voor hoe er een eind gemaakt kan worden aan rondzwervende brommers en scooters over het terrein en tegen de gevels van de gebouwen. Dat ging van een grote muurtekening tot aan brandveilige metalen bankjes.

Karin is tevreden met de input van Esma vandaag. “Het is belangrijk dat onze doelgroepen de kans krijgen ervaringen op te doen en een steuntje in de rug. Ook voor ons is dit heel waardevol, omdat wij met de nieuwe generaties kunnen blijven vernieuwen.”

Liever arts
Aan het einde van de dag werd Esma weer op haar school afgezet. Met de blik op de toekomst kan zij nu al zeggen: “Ik zou zelf later geen directeur willen worden, omdat het heel veel verantwoordelijkheid is. Ik wil graag geneeskunde studeren om doctor te worden, maar ik weet nog niet precies wat voor doctor.” Daarna blikt zij terug op de dag: “Door de discussie heb ik geleerd dat je ook als vrouw altijd een keuze hebt.” Esma sluit daarmee af dat zij ziet dat je je als meisje of vrouw niet hoeft te laten beperken door genderongelijkheid of het glazen plafond.

 

Meisjes aan het roer
Baas van Morgen is een jaarlijks evenement georganiseerd door JINC, een non-profit organisatie die kinderen op weg helpt naar een betere toekomst. Door heel Nederland geven vandaag 500 bedrijven het stokje over aan 600 leerlingen tussen de 10 en 16 jaar. Vandaag is een speciale editie, omdat alleen meisjes de Baas van Morgen mogen zijn. Hiermee wil JINC de nadruk leggen op genderongelijkheid en het glazen plafond. Amsterdam is voor JINC een belangrijke basis voor het verkennen van ideeën over kansengelijkheid. In de stad zijn er veel hoofdkantoren van organisaties gevestigd en Amsterdam heeft immers een vrouwelijke wethouder.

 

Meer weten?
Lees meer over JINC Baas van Morgen.

 

Benieuwd naar andere Bazen die eerder bij Lieven de Key zijn geweest? Lees hier meer.

Deel dit artikel: