Lieven: een kans voor woonstarters

In de sociale huurwoningen van Lieven wonen straks 1200 woonstarters, waaronder (internationale) studenten, werkende jongeren en kunstenaars van kunstcollectief WOW. De bewoners organiseren allerlei activiteiten met elkaar. Dit kan in de binnentuinen, de expositieruimte, de studieruimte, de moestuinen en straks in de horeca. Iedereen is welkom, ook de buurt. Dat maakt Lieven een plek waar iedereen elkaar kan ontmoeten en vooruit kan helpen met een goede start in Amsterdam. Lieven de Key won voor dit woonconcept een Best in Class Award.  

‘Ik ga nu voor het eerst op mijzelf wonen’

Olaf (20) komt uit Zaandam en studeert Communicatie en Multimediadesign in Amsterdam. ‘Ik wil al heel lang op kamers, maar zag er tegenop om te zoeken. Ik wist dat het moeilijk zou zijn om iets te vinden. Toen bleek dat ik mij op advies van mijn moeder al had ingeschreven op Studentenwoningweb toen ik 16 was geworden – helemaal vergeten. Ik had al vier jaar wachttijd en maakte hierdoor meteen kans op een woning in Lieven. Ik kijk er vooral naar uit om het zelfstandige leven te starten. Het lijkt mij leuk om te leren alles zelf te regelen en op de fiets naar school te kunnen.’ 

De volgende stap

Voor Vincent (20) verliep dit anders. ‘Op dit moment woon ik begeleid en huur ik een woning bij een zorginstelling. In Lieven zet ik de volgende stap. Een jaar lang huur ik mijn kamer via de zorginstelling. Als dat goed gaat komt de woning over een jaar op mijn eigen naam te staan. Volgend jaar wil ik weer starten met een Hbo-opleiding, waarschijnlijk iets met autohandel. Ik wil hier een mooi plekkie van maken en het als mijn thuis laten voelen.’ 

 

Zomer 2022 is Lieven klaar

De bouw van de eerste woongebouwen van Lieven is gestart in 2016. Nieuwe woningen worden steeds in delen opgeleverd. In de zomer van 2022 is Lieven helemaal af en bewoond door ruim 1200 bewoners. Heel Lieven is zo energiezuinig mogelijk door goede isolatie en innovatieve verwarmingssystemen, zoals warmtepompen. In totaal komen er zo’n 1700 zonnepanelen op de daken van Lieven. Ook de architectuur is bijzonder. In 2020 werd Lieven genomineerd voor de Zuiderkerkprijs 

 

Kijk voor meer informatie over Lieven op de website: www.startinlieven.nl 

Deel dit artikel: